13 noiembrie 2014

Experienta Paris

Săptămâna aceasta m-am întors din Paris şi sunt încă nelămurită dacă mi-a plăcut sau nu oraşul... Prin prisma unor aspecte, oraşul a fost peste aşteptări...însă prin prisma altor aspecte a fost cu muuult sub aşteptări. 

Am să vă povestesc despre toate, dar înainte de asta vreau să vă dau câteva informaţii utile, care vă pot ajuta să vă organizaţi şi eficientizaţi (timp/cost) şederea în Paris:

 1. Dacă aterizaţi pe aeroportul Beauvais şi nu vă aşteaptă cineva cu maşina, puteţi lua un autobus care vă duce până în centrul Parisului (staţia în care vă lasă se numeşte Porte Maillot, iar vis-a-vis de parcarea autobuselor e Palais des Congrès - un centru de conferinţe în faţa căruia e intrarea spre metrou). Biletul de autobus costă 15 Euro şi poate fi cumpărat de la şofer sau poate fi cumpărat online aici www.aeroportbeauvais.com . Dacă îl cumpăraţi online (şi vă recomand să faceţi asta!) trebuie să tipăriţi biletul şi să îl prezentaţi la urcarea în autobus. Călătoria aeroport - Port Maillot durează cam o oră şi jumătate

2. Ajunşi la metrou, trebuie să ştiţi că puteţi cumpăra bilete de la un aparat, sau de la un ghişeu. Nu toate staţiile au ghişeu, aşa că ar fi bine să aveţi bani mărunţi sau un card, pentru a le cumpăra de la aparat. Un bilet costă 1,7 Euro. (Puteţi să vă faceţi abonamente pe zi sau pe săptămână, preţul fiind diferit în funcţie de câte zone sunt acoperite. Spre exemplu: un abonament pe zi pentru zona 1-2 costă 6,70 Euro, iar un abonament pe săptămână pt zona 1-2 costă 20Euro). Vă recomand să verificaţi harta metroului (online o găsiţi http://www.ratp.fr/en/ ) şi să vă faceţi de acasă traseul, pentru a şti dacă trebuie să schimbaţi linii şi unde. Eu am luat de la ghişeu o hartă (distribuită gratuit) şi mi-a fost utilă - e foarte explicită atât pentru metro cât şi pentru traseele autobuselor. Biletul de autobus se cumpără de la şofer.

3. Taxiurile in Paris sunt multe şi scumpe. Dacă faci comandă telefonică, eşti  taxat din momentul în care taxiul porneşte spre tine şi nu din momentul în care te-ai urcat în el! (...pentru noi a fost o surpriză să vedem 11Euro pe ceas si abia atunci a ajuns taxiul... dar.. live and learn! ). Aşadar, dacă e musai să luaţi taxiul, căutaţi o staţie şi economisiţi nişte bani. Tarifele sunt diferenţiate pe intervale orare (..nu mai ştiu care sunt acestea). Taxiurile cu licenţă au afişat semnul “Taxis parisiens, scris pe cutiuţa aia luminoasă pusă pe maşină. Am remarcat  Les Taxis Bleus (trag concluzia că au multe maşini).

4. O alternativă pentru taxiuri este serviciul Uber (https://www.uber.com/cities/paris). Noi am fost impresionaţi! Trebuie să ai internet pe telefon si un card (cu bani pe el ;) ). În aplicaţia lor de comandă, introduci adresa la care trebuie să ajungi (locaţia în care eşti se configureaza singură), se estimează costul cursei, iar dacă accepţi, ţi se comunică ce maşină vine şi o poţi vedea pe hartă cum se apropie de tine (cu estimare de timp). Odată urcat în maşină şi acceptată cursa, banii aferenţi se trag din contul tău. Serviciul este foarte bun - maşinile sunt curate, şoferii la cămaşă şi îţi deschid uşa, ţi se oferă bomboane, apă sau ce mai consideră ei să pună în maşină pentru clienţi. 

5. Cazarea am avut-o la Adagio Access Paris Clichy aparthotel (http://www.adagio-city.com) şi am fost foarte mulţumiţi. Sunt foarte aproape staţii de autobus si de metrou (m13), boulangerie, cafenele, restaurante, supermarket, farmacie, centru comercial, salon de înfrumuseţare. Am avut internet si serviciu de curăţenie incluse în preţul camerei. Îmi place ideea de studio-apartment (adică ai mini-bucătărie complet utilată) şi anul acesta am tot călătorit aşa. In Paris am avut un apartament cu o cameră şi mi-a plăcut posibilitatea de a lua micul dejun in pijamale, iar seara, dacă am vrut un ceai sau o cană de lapte sau paste în miez de noapte, ne-am făcut fără nici o problemă. Ceilalţi colegi de grup s-au cazat în apartamente cu două camere, iar bucătăria era un fel de cameră de zi. Foarte drăguţ aranjat totul. Aparthotelul are un restaurant la care se poate lua micul dejun (contra cost, 8Euro/pers), însă bufetul franţuzesc cuprinde iaurt, dulceaţă, croissant, unt, ouă fierte, băuturi (cafea, lapte, ceai, suc). Destul de subţirel meniul, mai ales că băieţii din grup aveau nevoie de ceva mai consistent ţinând cont că îi aştepta un summit aglomerat. Iniţial 8 Euro părea mult pentru gura goală de acolo....dar ne-am lămurit imediat care sunt preţurile din Paris...unde 8 Euro poate costa o cafea cu o prăjiturică uscată lângă..

6. La capitolul restaurante şi locuri de luat masa, mie mi s-a părut totul foarte scump. Să vă dau câteva exemple: cafea între 4,5 şi 10 Euro; vin fiert (aprox 150ml): 5,5 Euro ; clătite (la orice colţ de stradă există tarabe cu clătite): 3 Euro cea mai ieftină; clătite (la restaurant): 5 Euro cea mai ieftină (1clătită cu gem); creme brulee între 7-8 Euro; o felie de cheesecake 9 Euro; o felie de tartă cu mere 7-8 Euro; un muffin 2,5 - 3 Euro; supă de ceapă între 7-8 Euro; paste între 13 - 16 Euro. Practic, o masă de prânz/cină costă în jur de 20 Euro/pers. şi asta într-un restaurant/braserie/pub fără pretenţii. (tot la capitolul alimentar, mi-a stat mintea în loc când am văzut 1kg de zahăr la 3 Euro, iar merele la 2,50 - 3 Euro/kg). O idee bună e să vă uitaţi pe meniul afişat la intrarea în restaurant (cam toate au), pentru a nu vă pune în situaţia penibilă de a vă crucii în portofel. Tripadvisor (http://www.tripadvisor.com) vă poate da o mână de ajutor cu aceste locatii.

7. În ceea ce priveşte itinerarul de vizitare al obiectivelor turistice, pentru mine Tripomatic (http://www.tripomatic.com) este sfânt! Alegi oraşul, zilele de vacanţă şi puncte de interes (muzee, arhitectura, restaurante, spa-uri etc) şi ţi se generează sugestii cu informaţii complete. Pe lângă faptul că îţi poţi alege obiectivele în funcţie de apropierea lor (eficientizând astfel timpul) găseşti la fiecare în parte scurtă descriere, adresa cu coordonate GPS, programul de vizitare şi costul biletului de intrare. După ce ţi-ai selectat ce doreşti să vezi, poţi salva itinerarul în format pdf. şi îl poţi tipări. De pe un smartphone sau tabletă, itinerarul e disponibil chiar dacă nu ai acces la internet - hărţile putând fi folosite! Genial!!

Ca locuri vizitate, cel mai spectaculos, impresionant şi memorabil a fost vârful turnului Eiffel şi panorama Parisului văzută noaptea. M-am bucurat ca un copil mic şi sunt fericită că am avut ocazia asta :) (ştiu eu pe cineva care va fi pupat multă vreme de acum înainte pentru asta!). Noi am fost într-o seară de luni acolo şi am stat la rând puţin (vreo 20de minute), dar am înţeles că în weekend cozile sunt lungi şi durează vreo 2ore. Soluţia ar fi să cumpăraţi biletele online, dar e musai să le luaţi cu 3zile înainte. Preţurile sunt diferenţiate în funcţie de cum urci (pe scări sau cu liftul) şi cât urci (et. 1, et.2 sau vârf). Găsiţi toate informaţiile pe website-ul lor http://www.toureiffel.paris .

Louvre-ul este impresionant de mare! Îţi poţi umple o zi întreagă acolo. Am participat la un scavanger treasure hunt prin el...de (aproape că) fugeam de nebuni pe acolo să găsim operele de artă listate în instrucţiunile primite de la organizatorii acestei vânători de comori. A fost interesant! E foarte multă lume şi foarte mulţi artişti ce stau şi desenează statuetele expuse. Intrarea costă 12 Euro, iar cu ghid vreo 70Euro.

Musee des Arts Forains http://www.arts-forains.com este o nebunie curată! Am participat aici la o petrecere organizată impecabil. Nici nu mă apuc să vă povestesc...că se pune de un roman.

Am vizitat multe obiective - Catedrala Notre Dame, Bazilica Sacre Coeur, Champs Elysee, Arcul de Triumf, Moulin Rouge, Trocadero, Montmartre, Galeria Dali, Muzeul Erotismului, zona nouă a Parisului, tur cu vaporul pe Sena etc. , iar şi mai multe au rămas pentru altă dată (şi alt sezon, mai cald): Palatul Versailles, Disney etc.

Există tot felul de pachete turistice (tip ParisPass) valabile 1-2-3 zile şi includ transportul urban şi întrări la diverse obiective turistice, însă noi, de data aceasta, nu le-am cumpărat. Se găsesc uşor, mai toate hotelurile au listate broşuri cu astfel de oferte. Dacă mergeţi strict ca turişti (nu în interes de lucru, cum am fost cazul nostru) merită să le luaţi - vă scutesc de stat la cozi de bilete şi faceţi şi ceva economie. În primăvară am fost la Roma si am profitat la maxim de RomaPass-ul nostru.

În punctul acesta sunt indecisă cu privire la Paris. Pe de o parte mi-a plăcut arhitectura impunătoare, clădirile îngrijite (una nu are tencuiala picată), monumentele celebre şi numeroase, dar pe de altă parte mirosul de urină şi gunoiul ce domină oraşul, sictirul franţuzesc cu care am fost întâmpinaţi şi starea de nesiguranţă pe care mi-a dat-o m-au făcut să aştept cu nerăbdare să mă întorc acasă. N-am ştiut detaliile astea despre Paris şi m-au luat pe nepregătite. În primele zile credeam că e doar senzaţia mea că ceva e nepotrivit acolo...dar mi-au confirmat mai mulţi din grup că şi ei au aceeaşi senzaţie. Nu e normal să se pişe lumea pe stradă pe unde îi apucă, nu e normal să te întâmpine dimineaţa străzi şi peroane pline de vomă şi gunoi, nu e normal să îşi dea ospătarii ochii peste cap şi să-ţi arunce în scârbă restul pe masă, nu e normal să fi servit ca ultimul boschetar (mai ales când noi suntem civilizaţi iar nota de plată e de câteva sute de euro), nu e normal ca toaletele să fie infecte, farfuriile din care te servesc ciobite... şi să stea cu nasul atât de pe sus... nu e normal! Poate de aia se şi simt atât de bine ţiganii la ei?!...Ţiganii români le fac probleme...ok...dar să pui toţi românii în aceeaşi oală nu denotă inteligenţă! Mâna întinsă să-şi primească banul nu am ţinut-o noi, au ţinut-o ei, francezii!

Să nu mă înţelegeţi greşit, nu militez împotriva Parisului. Merită văzut! Dincolo de faptul că e mizerie şi ospătarii/personalul din servicii nu au fost prea ospitalieri, vizita noastă a însemnat mult mai mult şi nu s-a rezumat la aceste minusuri. Am avut o săptămână frumoasă alături de oameni dragi sufletului meu, s-au întâmplat lucruri minunate, ne-am lărgit orizontul şi perspectivele şi am câştigat ceva în ceea ce priveşte evaluarea unor aspecte de bine de la noi din ţară. Sunt bucuroasă că am libertatea de a alege şi sunt bucuroasă că pe harta lumii sunt atâtea alte capitale, iar unele mi-au lăsat deja amintiri frumoase şi nostalgii!

Camelia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...